7000 jazyků

Jeden jazyk vás nasměruje na vaši životní cestu. Dva jazyky vám na této cestě otevřou všechny dveře. – Frank Smith, anglický jazykovědec

 

Věděli jste, že na světě existuje více než 7 000 jazyků a každé 2 týdny jeden jazyk nebo dialekt zemře? V silném ohrožení je přes 2 000 jazyků, kdy každý z nich má méně než 1 000 mluvčích.

Největší úbytek je ve Spojených státech amerických a v Austrálii. Jazyky však vymírají také v Evropě, kde na jeden stát připadají 4 jazyky. Mezi ty ohrožené jazyky řadíme běloruštinu, baskičtinu nebo skotskou gaelštinu.

Z podnětu Rady Evropy se tak každoročně dne 26. září slaví Evropský den jazyků jako oslava jazykové rozmanitosti. Cílem není jazyky však pouze oslavovat, ale také motivovat lidi k jejich učení. Prostřednictvím učení se cizích jazyků totiž porozumíme nejen cizí řeči, ale také nové kultuře. Hlavním cílem je podpořit lidi v učení jazyků a poukázat na důležitost takového počínání. Vícejazyčnost nám totiž umožní snáze fungovat v globalizovaném světě. Můžeme díky ní cestovat i hledat práci za hranicemi své země.

 

Zajímavosti evropských jazyků

Evropských jazyků je přibližně 225. Podíváme se alespoň na ty, které jsou nejrozšířenější a k nimž se váží mnohá zajímavá fakta.

  • Anglický jazyk je oficiálním jazykem v téměř 70 zemích.
  • Nejvíce užívaným slovem v angličtině je the, tedy člen určitý.
  • Francouzsky hovoří více než 220 milionů lidí na světě.
  • Více než třetina slov současné angličtiny má francouzský původ.
  • Největší frankofonní město nenajdeme ve Francii ani Kanadě, ale v Kongu.
  • V němčině podstatná jména začínají velkými písmeny.
  • Němčina je po ruštině druhý nejrozšířenější evropský jazyk.
  • Italská abeceda nezná písmena jako J, K, W, X.
    V době, kdy se sjednotila Itálie (1861), umělo italsky jen něco málo přes 2 % místní populace.
  • Většina anglických slov přejatých z polštiny souvisí s jídlem.
  • Španělština obsahuje slova, která nelze doslovně přeložit do jiných jazyků.
  • Litevština se podobá starověkému sanskrtu a její původ není dodnes zcela znám.
  • Baskičtina je jedním z nejzáhadnějších jazyků vůbec. Mluví se jí na území Španělska i Francie, nicméně její původ je neznámý a neexistuje žádná souvislost mezi ní a jakýmkoliv jiným světovým jazykem.

Pamatujte, že vícejazyčností se nemyslí to, že musíte každý z jazyků ovládat jako rodilý mluvčí. Naprosto stačí znát základní fráze a pobývat ve zvolené zemi bez narážení na obrovské jazykové bariéry.

Co je u nás nového

Mezinárodní den španělštiny

23.4.2024

Mezinárodní den španělštiny Mezinárodní den španělštiny, slavený každoročně 23. dubna, je oslavou bohaté historie, globálního vlivu a kulturní rozmanitosti španělského jazyka....

Zobrazit celý článek

Překladatelské služby

19.4.2024

Přes 25 let nabízíme překlady textů do a z 115 jazyků celého světa. Pokud potřebujete překlad v jazyce, který není na našem seznamu, rádi ho pro vás...

Zobrazit celý článek

Jazykový certifikát Pipplet

16.4.2024

Jazykový certifikát Pipplet: Otevřete si dveře do světa za pouhou hodinu! Hledáte rychlý, pohodlný a flexibilní způsob, jak získat mezinárodně uznávaný jazykový certifikát? Pak je...

Zobrazit celý článek